28 Temmuz 2012 Cumartesi

Makine Mühendisliği Nedir ?


Tanımı

Her türlü mekanik sistemlerin ve enerji dönüşüm sistemlerinin tasarımı geliştirilmesi ve üretiminin planlanması konularında eğitim ve araştırma yapılır. Geniş bir çalışma alanına sahiptir. Özel sektörde ve kamu sektörüne ait fabrika veya işyerlerinde her türlü mekanik sistemlerin, gaz ve buhar türbinlerinin, kompresörlerin, nükleer reaktörlerin, içten yanmalı motorların, soğutma, havalandırma, ısıtma sistemlerinin tasarımında çalışılabileceği gibi, serbest çalışma imkanı da vardır.





 Programın Amacı
Makine mühendisliği programı, her türlü mekanik sistemlerin ve enerji dönüştürüm sistemlerinin tasarımı, geliştirilmesi ve üretiminin planlanması konularında eğitim ve araştırma yapar.

Belli Başlı Dersler

Makine mühendisliği programının ilk yılında matematik, fizik, kimya, geometri, teknik resim gibi temel dersler okutulur. Daha sonraki yıllarda ise ; mukavemet, termodinamik, ısı transferi, akışkanlar mekaniği, mekanik, makine elemanları, makine tasarımı, nükleer enerji ve enerji dönüştürüm sistemleri konularında dersler, kuramsal ve uygulamalı olarak verilir.

Gereken Nitelikler

Makine mühendisliği programına girecek ve makine mühendisliği alanında çalışacak kişinin üstün bir akademik yeteneğe, hayal gücüne ve yaratıcılığa, uzay ilişkileri yeteneğine ve el becerisine sahip; matematik, fizik, teknik resim ve tasarı geometri ile ilgili ve bu alanlarda başarılı bir kimse olması gereklidir.

Kazandıkları Unvan ve Yaptıkları İşler

Makine mühendisliği bölümünden mezun olanlara "Makine Mühendisi" unvanı verilir. Makine mühendisi, çalıştığı kurumun yapısına göre, mekanik sistemlerin, gaz ve buhar tribünlerinin, pistonlu kompresörlerin, nükleer reaktörlerin, içten yanmalı motorların, soğutma, ısıtma, havalandırma sistemlerinin tasarımını yapar, geliştirir. Bunu yaparken kullanışlılık ve ucuzluk faktörlerini göz önünde bulundurur.

Çalışma Alanları

Kalkınma çabasında olan ülkemizde, diğer teknik elemanlar gibi makine mühendislerine de ihtiyaç duyulmaktadır. Ancak ülkemizde teknoloji üretimi henüz yeterli düzeyde olmadığından makine mühendisleri bilgi ve becerilerini kullanabilecekleri iş alanları bulmakta zorluk çekmektedirler.


İlgili Akademik Kurumlar


 





Makina Mühendisliği Nedir?

Mühendislik, matematik ve temel bilimlerin ortaya koyduğu, teorik ve deneysel araştırmalar ve tecrübe ve uygulama yoluyla kazanılmış bilgileri akıllıca kullanarak doğadaki madde ve enerjiyi ekonomik olan yöntemler geliştirerek insanoğlu yararına sunan bir meslektir.
Makina Mühendisliği, günlük hayatta ve üretimde ihtiyaç duyduğumuz alet, cihaz, makina, sistem ve süreçlerin tasarımı ve üretimi ile ilgilenen bir bölümdür. Modern makina mühendisliği, mekanik, termodinamik-enerji ve malzemenin temel konularını içermekle beraber, büyük oranda, karmaşık bilgisayar destekli tasarım, modelleme ve analizi de içine almaktadır.
Makina Mühendisi , bu işleri geçerli, verimli, güvenli, ekonomik, çevreye ve etik değerlere saygılı bir şekilde tasarlamaktan ve yapmaktan sorumlu bir kişidir.
Türkiye’ de ve Dünya’ da en geniş çalışma alanı olan MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ Dünün, Bugünün ve Geleceğin mesleğidir. 

     Genel Makina Mühendisliği en geniş çalışma alanına sahip bir mühendislik dalıdır. Kalorifer tesisatından nükleer santrale, bisikletten spor otomobiline, çamaşır makinesinden petro-kimya tesislerine, buzdolabından buz pateni pistine kadar her konu Makina Mühendisliğinin ilgi alanına girer. Makina mühendisleri her türlü Makine, Tasarım ve İmalat, Elektrik Makineleri, Petro-Kimya, Gıda, Demir-Çelik, Uçak, Otomotiv ve Tekstil Sanayi; Hidro-Elektrik, Nükleer ve Termik Santraller; Bina Mühendisliği (Isıtma, Soğutma), AR-GE (Araştırma ve Geliştirme) v.b. sektörlerin çeşitli birimlerinde işletme, bakım, onarım, üretim, kalite kontrol, tasarım, proje, pazarlama, müteahhitlik, müşavirlik ve idari görevlerde hizmet verebilmektedirler.


      Küreselleşen dünyamızda İngilizce, özellikle Teknik bilim dallarında kullanılan ortak bir dil olma özelliğini korumaktadır. Makina Mühendisliği öğretiminde kaynakların hemen hemen tamamı İngilizce’dir. Mevcut Türkçe kaynaklar sınırlı sayıda olup, bu yayınların güncelleştirilmiş baskıları her zaman bulunamamaktadır. Günümüz teknolojisinin gerektirdiği ders müfredatlarında yer alan bazı derslere ait Türkçe kaynak ise hiç bulunmamaktadır.

   Günümüzde sanayicilerimiz haklı olarak İngilizce bilen Makina Mühendislerine şiddetle ihtiyaç duymaktadır. İngilizce bilen Makina Mühendislerine ayrıca yurt içinde ve yurt dışında, gerek maddi açıdan gerekse kariyerlerinde kendilerini geliştirme ve yükselme açısından bir dizi olanaklar sağlanmaktadır.
Makina Mühendislerinden Neler Beklenir?
Sanayiciler genç mühendislerden, ÖĞRENMEYİ ÖĞRENMİŞ olmalarını beklemektedirler. Hangi kanallardan, Internet'ten, kitaplardan başka insanlardan, her yerden bir şekilde bir bilgiye ihtiyaç varsa "Ben bunu nerelerden bulur, öğrenir ve uygulamaya koyarım" sanatını bir şekilde öğrenen elemanların kendilerine daha yararlı olduklarını düşünmektedirler. 
İlke olarak, öğrenmeyi öğrenerek mezun olan makina mühendisleri çok geniş bir yelpazede iş bulabilme şansına sahiptir

Ana Bilim Dalları Nelerdir?

1. Enerji Anabilim Dalı:
Sanayide, konutlarda ve ulaşımda ihtiyaç duyulan elektrik enerjisi termik ve hidrolik santraller vasıtasıyla temin edilmektedir. Nükleer santrallerin kurulması için de ülkemizde yıllardan beri büyük çabalar sarf edilmektedir. Elektrik enerjisi kaynakları; hidrolik, linyit (kömür), doğal gaz, jeotermal, rüzgar, solar ve nükleer enerji şeklinde özetlenebilir. Artan dünya nüfusu karşısında, enerji sistemleri geleceğin en önemli sanayi kollarından biri olacaktır. Bu anlamda, ENERJİ ANABİLİM DALI tarafından Enerji konusunda temel bilgilerle donatılmış mühendislerin yetiştirilmesi kaçınılmaz hale gelmiştir.
Ülkemizin 2000 yılı itibariyle mevcut elektrik enerjisi üretimi 27000 MW civarındadır ve mevcut ihtiyaca cevap veremeyecek durumdadır. Ülkemizin, 2020 yılında elektrik enerjisine olan ihtiyacı 126000 MW civarında olması beklenmektedir.
         Enerji Anabilim Dalı; Konvansiyonel Güç İletim Sistemleri Teknolojisi, Enerji Ekonomisi, İçten Yanmalı Motorlar, Yenilenebilir Enerji Sistemleri ve Nükleer Teknoloji Bilim Dallarından oluşmaktadır.





2.Termodinamik Anabilim Dalı:
Enerji bilimi olarak ifade edilen termodinamik kelime anlamı olarak ısı ve güç kelimelerinden oluşmaktadır. Anlamından anlaşılacağı gibi çalışma alanları ısı ve güç üzerinedir. Bir işyerinden bir fabrikaya, bir evden bir binaya ve bir klimadan uzay mekiğine kadar her yerde ve alanda termodinamik işin içine girmektedir. Kısaca evdeki buzdolabı ve klimadan, uzay araçlarına, nükleer santralara, uçaklara kadar birçok alan termodinamik bilim dalının çalışma alanına girer. 




3.Konstrüksiyon ve İmalat Anabilim Dalı:
  Mühendislik, matematik ve temel bilimlerin ortaya koyduğu, teorik ve deneysel araştırmalar ve tecrübe, uygulama yoluyla kazanılmış bilgileri bilimsel ve mesleki etikler çerçevesinde  kullanarak doğadaki madde ve enerjiyi ekonomik yöntemler geliştirerek insanoğlu yararına sunan bir meslektir.
Makina Mühendisliği, hayatımızda ihtiyaç duyduğumuz hareketli parçaların ve makinaların tasarım ve üretimi ile ilgilenen bir bilim dalıdır. Modern makina mühendisliği, mekanik ve malzemenin temel konularını içermektedir, fakat büyük oranda karmaşık bilgisayar destekli tasarım, modelleme ve analizi de ihtiva etmektedir. Makina mühendisi, bu işleri geçerli, verimli, güvenli, ekonomik, çevreye ve etik değerlere saygılı  bir şekilde tasarlamaktan ve yapmaktan sorumlu bir kişidir.

Makina Mühendisliği eğitimi, bilimsel ve matematiksel temellerin ışığında, güvenli, çevre dostu ve maliyeti düşük sistemlerin tasarımının yaratılmasının öğretilmesini içermektedir. Bundan dolayı ürünlerin tasarım ve imalatı Makina Mühendisliğinde önemli bir yer tutmaktadır.

Konstrüksiyon ve İmalat Anabilim Dalının amacı, öğrenciye deney tasarlayıp gerçekleştirebilme, sonuçlarını analiz edip yorumlama ve modern araç gereç ve donanımları kullanabilme becerisi, makina mühendisliği problemlerini belirleme, formüle etme, çözme ve sunma becerisi, yaşam boyu (sürekli) öğrenimin önemini algılamış olma becerisi, mühendislik tasarım ve analizlerinde bilgisayar yazılımları gibi  modern mühendislik yöntemlerini ve bilgiye ulaşmada çağdaş yöntemleri kullanabilme becerisi kazandırır.


 4.Makina Teorisi ve Dinamiği Anabilim Dalı:
  Makina Teorisi ve Dinamiği Anabilim Dalı; makina alet ve cihazların, akılcı, bilimsel esaslara göre tasarlanıp imal edilebilmeleri için gerekli olan fiziksel ve matematiksel modellerin geliştirilerek kuramsal analiz ve sentez yöntemlerinin kurulması esasına dayanır. Makina Teorisi ve Dinamiği Ana Bilim Dalı, Makina Mühendisliğinin en  geniş  alan  yelpazesini  yapısına almıştır. Bu bağlamda bu anabilim dalı, Mekanizma Tekniği,  Makina  Dinamiği,  Mekanik Titreşimler, Otomatik Kontrol, Otomasyon Teknolojisi, Akustik ve Gürültü, Biyomekanik, Robotlar ve Robot Teknolojisi, Ölçme Sistem ve Teknolojisi, Yapay  Zeka,  Mekatronik, Erken  Uyarıcı Dinamik  Bakım, Savunma  Sanayii,  Taşıt  Tekniği, Tekstil  Makinaları,  Tarım  Makinaları, Makina Teorisi Eğitimi, İnsan-Makina Sistemleri, Teknoloji  Tarihi ve Tasarım  Felsefesi  gibi  geniş bir mühendislik kültürü gerektiren bir açılıma sahiptir. 

1. Sınıf
Lineer Cebir ve Analitik Geometri
Lineer Denklem Sistemleri ve Matrisler, Lineer denklem sistemlerinin çözümü,Gauss Eliminasyon, Homojen Lineer denklem sistemleri, Matris ve matris işlemleri, Matris aritmetiğinin kuralları, Elementer matrisler ve matris tersinin bulunması Determinantlar, 2 ve 3-Boyutlu Uzayda Vektörler, Vektör Uzayları, Özdeğer ve Özvektörler
Diferansiyel İntegral Hesap-I
Fonksiyonlar ve limitler, türevler, diferansiyel ileri uygulamaları, Ortalama değer Teoremi, Belirli integral, Genel matematiğin temel teoremi, Ters fonksiyonlar, Logoritmik ve üsteller, Hiperbolik fonksiyonlar
Fizik-I
Ölçme ve Birim Sistemleri, Vektörler, Tek boyutta hareket, İki boyutta hareket, Dinamik, Hareket kanunları, Dairesel hareket, İş ve Enerji; Enerjinin korunumu, Momentum ve Çarpışma, Dönme Hareketi
Kimya
Kimyanın Temel Kavramları Ve Reaksiyonlar. Stokiometri. Atomik Yapı Ve Periyodik Tablo, Kimyasal Bağlar. Maddenin Halleri (Gazlar, Katılar, Sıvılar, Çözeltiler Ve Heterogen karışımlar).Kimyasal Kinetik-Kimyasal Denge (Kd, Kp).Asitler Ve Bazlar,Tuzlar (Asit Ve Baz Kuvveti,Pka,Pkb, Suyun iyonlaşması, Ksu, Ph, Poh, Hidroliz, Kh), Çözünürlük Ve Çözünürlük Çarpımı Ksp).Elektrokimya (Redoks Potansiyeli, Epil,Galvanik Piller, Elektroliz, Metalik Ve Yakıt Pilleri,Aküler).Su Ve Çevre Kimyası(Çevre Kimyasında Temel Kavramlar,Su Ve Atık su Kimyası, Hava Kimyası,İçme suyu Arıtımının Temel İşlemleri). Nükleer Kimya.
Teknik Resim-Tasarı Geometri
Teknik resmin tanımı, teknik resim çizim araçları, standart resim kağıtları, standart yazı, standart çizgiler, çizgi çizim tekniği, ölçekler, geometrik çizimler, tasarı geometriye giriş, görünüş çıkarma, kesit görünüşler, perspektif resimler, ölçülendirme
Makina Mühendisliğine Giriş
Mühendisliğin tanımı, Makine Mühendisliğinin uğraşları, Makine ile tesisat arasındaki fark, makineler ve sınıflandırılmaları, kuvvet ve iş makineleri, makine parçalarını birleştiren elemanlar – kamalar ve çeşitleri, pimler ve çeşitleri, vidalar ve çeşitleri, somunlar ve çeşitleri, çözülemeyen bağlantılar- perçin ve çeşitleri, sıcak geçme kaynak bağlantısı ve çeşitleri
Bilgisayar (Donanımı Ve İşletim Sistemleri)
Bilgisayar kullanımının genel anlamda öğretilmesinin planlandığı bu ders, kapsam olarak iki kısımdan meydana gelmektedir. Birinci kısımda; günümüzde yaygın olarak kullanılan standart kişisel bir bilgisayarı meydana getiren donanım hakkında bilgi verilmektedir. İkinci kısımda ise; İşletim sisteminin ne olduğu kısaca tanımlandıktan sonra, Windows 2000 Professional işletim sisteminin kullanımından ve beraberinde gelen uygulama programları üzerinde durulmaktadır.
Diferansiyel İntegral Hesap-II
İntegral alma yöntemi, İndirgeme formülleri, İntegralin daha ileri uygulamaları, Bir düzlem eğrisinin uzunluğu, Dönel yüzey alanı, Dönel bir katı cismin hacmi, Diziler ve seriler, Mutlak ve koşullu yakınsama testleri, Taylor ve Maclaurin serileri
Fizik- II
Elektrik Alanı: Elektrik yükü, Coulomb yasası, Elektrik akısı, Gauss Yasası, Elektrik Potansiyel: Potansiyel farkı, Elektrostatikte iş ve enerji, Potansiyel enerji, Potansiyelden elektrik alanın hesabı, Kondansatörler: Sığanın tanımı ve hesaplanması, Dielektrikli kondansatörler, Yüklü kondansatörde depolanan  enerji, Bir dış elektrik alanda elektrik dipol, Elektrik Akımı, Magnetik Alan; Magnetik Alan Kaynakları; Elektromagnetik İndüksiyon, Faraday kanunu
Statik
Mekanik , mekanikte kullanılan bazı kavramlar , vektörler, kuvvet ve kuvvetler sistemi , newton mekaniğinin temel kanunları, Bir maddesel noktanın dengesi , bağ kuvvetleri , temas kuvvetleri , sürtünme kuvvetleri , rijit cisimlerin dengesi , taşıyıcı çubukların ve halatların incelenmesi , kafes sistemlerde çubuk kuvvetlerinin bulunması , çerçeveler , virtuel iş prensibi
 Nümerik Analiz
Sayılar, Hatalar ve Bilgisayarlarda Doğruluk, Lineer-Olmayan Denklemlerin Nümerik Çözüm Yöntemleri, Taylor Serisi Açılımları, Sonlu Farklar ve Sonlu Fark Tabloları, Sayısal Türev, Sayısal İntegral, Enterpolasyon, Lineer ve Kuadratik Enterpolasyon, Gregory-Newton Enterpolasyonları, Lineer Denklem Sistemlerinin Nümerik Çözüm Yöntemleri, Gauss Eliminasyon Yöntemi, LU Ayrıştırma Yöntemi, Gauss-Seidel İterasyon Yöntemi, Adi Başlangıç-Değer Problemleri, Taylor Serisi Yöntemi, Euler Yöntemi, Runge-Kutta Yöntemleri, Adi Sınır-Değer Problemleri, Eğri Uydurma (En Küçük Kareler Yöntemi)
Teknik Resim
Yüzey durumları, toleranslar, şekil ve konum toleransları ve uygulama örnekleri, ara kesit ve açınımlar, vidalar, civatalar ve somunlar, kamalar, pernolar, primler, sıkma kovanları, gupilyalar (maşalı pim), segmanlar ve ayar bilezikleri, detay ve komple (montaj) resimleri
Ölçme Tekniği
Ölçmenin tanımı, Uzunluk ölçümleri,Kumpaslar,Mikrometreler, Komparatörler.Elektriksel-mekanik ölçmenin temel esasları, Kalibreleme, Ölçme hataları, Ölçme cihazlarının cevaplamasında Gecikme, Ölçme cihazlarında Sönümleme, Elektroniğin kazançları.Yüzey düzlemliği ölçümü, Gerilim (strain) ölçme, Sıcaklık ölçümü, zaman, hız, ivme ve frekans ölçümü, Basınç, kuvvet ve hız ölçümü.
2. Sınıf
Yüksek Matematik
Kısmi Türevler: Çok Değişkenli Fonksiyonların Limitleri, Sürekliliği ve Kısmi Türevleri, Zincir Kuralı, ve Kapalı Fonksiyonların Türevleri, Bir yüzeyin Tanjant Düzlemi, Çok Değişkenli Fonksiyonlarda Ekstremumlar. Katlı İntegraller, İki ve Üç Katlı İntegraller. Kutupsal, Silindirik ve Küresel Koordinatlarda Katlı İntegraller.
Malzeme I
Malzemelerin sınıflandırılması, özellik, proses, içyapı ilişkisi, Malzemelerin atom yapısı, atomlar arası bağlar, atomlar arası uzaklık ve bağ enerjisi. Kristal yapılar, kristalografik düzlem ve doğrultular, düzlemsel ve doğrusal atom yoğunluğu, kristal yapı kusurları. Malzemelerin deformasyonu, elastik ve plastik deformasyon, plastik deformasyon mekanizmaları, soğuk şekil değiştirme. Faz diyagramları(ikili faz diyagramları), faz diyagramlarının belirlenmesi, katı hal dönüşümleri, karmaşık faz diyagramları. Malzemelerin sertlik ve mukavemetlerini arttırıcı işlemler. Fe-C alaşım sistemi, demir ve çelik üretimi, Fe-C alaşımlarının iç yapıları, Fe-Fe 3C denge diyagramı, diyagram ile ilgili uygulamalar
Mukavemet I
Kafes sistemler, Kesme Kuvveti ve Eğilme Momenti, Mukavemet Genel Kavramları, Gerilme Analizi, Şekil Değiştirme
Dinamik
Maddesel noktanın kinematiği , maddesel noktanın kinetiği , newton’un ikinci kanunu , dinamik denge: atalet kuvvetleri , rijit cisimlerin düzlemsel kinematiği , rijit cisimlerin düzlemsel kinetiği , rijit cisimlerin üç boyutlu hareketi , titreşimler
Termodinamik I
Termodinamik, Termodinamiğin Ana Kanunları, Ölçü Sistemleri ve Birimler, Temel kavramlar, Termodinamik sistem, ısı, enerji, iş ve Termodinamiğin 1. Ana Kanunu, İdeal gazlar, Durum değiştirmeler ve çevrimler, Çevrimler, Tersinir ve tersinmez prosesler, Termodinamiğin 2. Ana Kanunu ve Entropi, Entalpi, Soğutma makinası çevrimleri, Sıcak gaz makinası çevrimleri, Gaz Karışımları
  Bilgisayar Programlama
Giriş, Sayılar, Fortran aritmetiği, Fortran alfabesi, Fortran deyimleri, Fortran , isimleri, Fortran kodlama kağıdı ve kartı, Sabitler ve değişkenler, İfadeler, Atama Deyimleri, Arşiv fonksiyonları, Giriş / Çıkış Deyimleri, Yönetim Deyimleri, Bildiri Deyimleri, Fonksiyonlar ve altprogramlar , Diziler ve İndisler, İfadeler, Çevre Bellek Kullanımı, Çevre Bellek Kullanımına ilişkin deyimler, Yönetim Deyimleri, Bildiri Deyimleri, Fonksiyonlar ve altprogramlar
Mühendislik Matematiği
Fizik ve mühendislik problemlerinin matematiksel yaklaşımla çözüldüğü bir derstir. Türev, integral, limit, diferansiyel denklemler ve alan, hacim uygulamalarına yönelik güncel problemlerin çözüm tekniklerine değinilmektedir
Malzeme II
Malzeme kontrol ve muayenesi, muayene çeşitleri ve uygulanması, Tahribatsız muayene hakkında genel bilgiler, tahribatsız muayene yöntemleri, ışık mikroskobu ve özellikleri, Çekme deneyi, uygulanışı, çekme deneyinden elde edilen mekanik özellikler, Sertlik deneyi ve sertlik ölçme yöntemleri, uygulanması, Çentik darbe deneyi, çeşitleri ve uygulanması, Sürünme deneyi, Gevrek ve sünek kırılma, Yorulma deneyi ve uygulanması, Çelik standartları
Mukavemet II
Eğilme Gerilmeleri, Burulma, Kolonlar Teorisi, Kirişlerin Eğilmesi
Termodinamik II
Buharlar, Gerçek gazlar, Buhar ve Gaz karışımları- Nemli havanın termodinamiği, Gazların termik akımı, Yakıtlardan ısının üretilmesi-Yakıtlar ve Yanma
Akışkanlar Mekaniği I
Akışkanlara Genel Bakış,Basınç ve Basınç Ölçümü, Akışkanların Statiği,Akışkanların Kinematiği, Bir Boyutlu Akışlar, Bernoulli Denklemi Ve Uygulaması
Bilgisayar Destekli Modelleme ve Çizim
Bilgisayar Destekli Mühendislik (BDM) Kavramı ve genel tanımlar, makina tasarımlarında bilgisayarın kullanılması, bilgisayar destekli modelleme teknikleri, bilgisayar destekli montaj, bilgisayar destekli çizim, bilgisayar destekli analiz
Mekanizma Tekniği
Temel kavramlar,Mekanizmaların Yapısı, Serbestlik Derecesi, Mecburi Hareketlilik, Bir noktanın Düzlemsel Hareketi, Kinematik Hız ve İvme Problemleri Çözüm Yöntemleri, Bağlama Açısı, Krank-Biyel Mekanizmasının Sentezi, Kam Mekanizmalarının Sınıflandırılması, Hareket Eğrileri, Mekanizmaların Sentezi
3. Sınıf
Akışkanlar Mekaniği II
Hareket Miktarı Teoremi Ve Uygulaması, Sıkıştırılamaz Akışkanların Borularda Akış, Boyutsal Analiz
Makina Elemanları I
Makina ve Makina Elemanlarının Anlamı. Gerilmelerin ve Şekil Değiştirmelerin Analizi. Kısa malzeme Bilgisi,.Tolerans ve Yüzey Kaliteleri. Bağlama Elemanları : Bağlama Şekilleri ve Temel Prensipleri; Lehim, Kaynak, Perçin ve Cıvata Bağlantıları, Pres ve Konik Geçmeler, Kama Bağlantıları. Yaylar ; Burulma, Eğilme ve Çeki – Bası Yayları
İmalat Yöntemleri I
Döküm alaşımları ve ürünleri, döküm yoluyla şekillendirmenin avantajları, Modeller, model payları ve koniklik, Kalıp kumları ve kum karışımları, kalıp kumu çeşitleri, bağlayıcılar ve diğer ilaveler, Maçalar, bileşimleri, özellikleri ve maça bağlayıcıları, Kum kalıba döküm ve kalıplama yöntemleri, Döküm dizaynı, döküm parçalarda yolluk sistemi ve besleyici hesapları, besleyicinin besleme etkisini arttırıcı işlemler, dökümcülükte soğutucular ve çeşitleri, döküm parça bitirme işlemleri ve ısıl işlemler, dökümcülükte kalite kontrol
Elektroteknik
Elektrik yükü ve elektriksel alan. Potansiyel,gerilim ve akım. Pasif devre elemanlarının DC akımda davranışı. Devre elemanlarının seri, paralel ve karışık bağlanması ve çözümü. Ohm yasası veKirchhoff’un akım ve gerilim yasası. Elektriksel güç ve enerji. Thevenen veNorthon Teoremleri. Toplamsallık Teoremi. Magnetizma: Magnetik alan, magnetikakı, indüksiyon yasası, histerezis eğrisi, magnetik devreler, girdap akımları,Deri olayı, magnetik alandaki enerji ve kuvvetler. Alternatif akım: Alternatifakımın üretilmesi, sinuzoidal alternatif devre elemanlarının alternatif akımdavranışları. R,L,C devrelerin alternatif akımda çözümü. Seri ve Paralelrezonans devrelerin alternatif akımda çözümü. Seri ve paralel rezonansdevreleri. Aktif ve reaktif güç kavramı, güç kompanzasyonu. Karmaşık sayılarla devre çözümü üç fazlı sistemler.Transformatörler
Takım Tezgahları
İmalat yöntemleri, talaşlı imalat, üretim tezgahlarının gelişimi, referanslar, talaş kaldırma olayı, talaş oluşumu ve tipleri, takım geometrisi, imalat kalitesi, ortagonal kesmede talaş kaldırma olayı ve faktörler, özgül kesme kuvveti, ısı oluşumu, kesme sıvıları, takımlar ve takım malzemeleri, takım ömrü ve takım aşınması. Torna, Planya, Vargel, Yatay ve Düşey Freze, Düzlem ve Silindirik Taşlama tezgahlarının yapıları, elemanları, işlemleri ve hesaplamaları, Honlama, Lepleme ve Elektroerozyon işlemleri. Metal kesme işlemlerinde ekonomi. Bilgisayarda bir yazılım ile bazı ders konularının çözümlerine yönelik çalışmalar. Ders içeriğine uygun, ders dışı zamanlarda seminer çalışmaları. Teknik geziler
Bilgisayar Destekli Tasarım
Tasarım kavramı, Tasarım tipleri, BDT (Bilgisayar Destekli Tasarım) nin uygulama alanları, BDT elemanları, Modelleme Yöntemleri (2D ve 3D tel kafes, Yüzey Modelleme ve Katı Model), BDT'da sonra gelen birimler için veri hazırlama, Ürün bilgi bankaları, kullanılan formatlar (IGES, VDAFS, SET/STEP) ve format dönüşümleri, Bilgisayar Destekli Mühendislik (BDM), Sonlu elemanlar Yöntemi (FEM), Optimizasyon Yöntemleri, Simülasyon Yöntemleri, Dökümantasyon, Bilgisayar Destekli Proses Planlama (İş Planlama)
Sıhhi Tesisat
Sıhhi Tesisat Malzemeleri, Temiz Su Tesisatı, Pis Su Tesisatı, Sıcak Su Tesisatı, Yağış Suyu Tesisatı, Yangın Tesisatı, Sıhhi Tesisat Projeleri, Boru Hatları Basınç Kayıpları Hesapları, Boru Hatları Çap Hesabı, Hidrofor Hesapları, Boyler Hesapları
Çevre Tekniği
Çevre sağlığı, su ve hava kirlenmesi ve ekoloji, Atık su temizlenmesinde mekanik ve biyolojik prosesler, Atık su çamurlarının işlenmesi prosesleri, Atıksu temizlenmesinde kimyasal prosesler, Hava kirlenmesi ve kirletici tozlarının tutulması, Endüstri gazlarının temizlenmesi prosesleri
Yakıt ve Yanma
Yakıtlar ve yakıtların sınıflandırılması, yakıtların özellikleri, yanma prosesi, teorik ve gerçek yanma prosesi, yanma çeşitleri, yanma denklemleri, formasyon entalpisi ve yanma entalpisi, reaksiyon sistemlerinin birinci kanun analizi, adyabatik alev sıcaklığı, reaksiyon sistemlerinin entropi değişimi, reaksiyon sistemlerinin ikinci kanun analizi
Konstrüksiyon
Dişli çarklar, diş profilleri, imalat resimlerinin çizilmesi, ,Kayış kasnakları ve kayışlar , çeşitleri ve ölçüleri, kasnak çeşitlerinin imalat resimlerinin çizilmesi, kayışlar, çeşitleri ve standartları, Kaynak konstrüksiyonları, Kaynak dikişlerinin standartları ve çizimi,Kaynak konstrüksiyonlarının çizimi,Y ataklar ve sızdırmazlık elemanları, Çeşitleri, rulmanlı yatakların resimlerinin çizilmesi ve ölçüleri, rulmanların yataklanması ve tespitlenmesi, Rulmanların gövdeye montajı, Çeşitli rulman tipleriyle yapılan yataklama örneklerinin çizimi, sızdırmazlık elemanları, sızdırmazlık elemanlarının (yağ keçeleri) çeşitleri, standartları, çizimi ve montajı
Plastik Malzemeler
Plastikler, yapısı ve başlıca elde ediliş metotları, makro molekül düzenleri ve aradaki bağlar, plastiklerin mekanik özellikleri, yardımcı maddeler ve etkileri, termoplastiklerin, düroplastların, elastomerlerin işleniş metotları, plastiklerin kaynaklanması, yüzey işlemleri, plastiklere ısının etkisi; polietilen, polivinilkroid, poliamit, poliesterler
Kaynak Tekniği
Kaynağın tanımı ve gruplandırılması,Ergime kaynağı yöntemleri, Elektrik ark kaynağı, (ark’ın oluşumu, ark üflemesi), Elektrod çeşitleri, örtülü elektrodlar ve elektrod örtülerinin görevleri, Gazaltı ark kaynağı çeşitleri, gazaltı ark kaynağında kullanılan koruyucu gazlar, Tozaltı ark kaynağı yöntemi ve kullanım yerleri gaz ergitme kaynağının özellikleri ve prensipleri, Direnç kaynağı çeşitleri, kullanım yerleri ve avantajları, Özel kaynak yöntemleri (Sürtünme kaynağı, difüzyon kaynağı, lazer kaynağı, elektron ışın kaynağı, termit kaynağı

Isı Transferi
Giriş, genel tanımlar, Isı İletimine Giriş, Sürekli Rejimde Bir Boyutlu Isı İletimi, Taşınıma Giriş, Doğal (Tabii veya Serbest ) Taşınım, Harici (Dış) akımda Cebri (Zorlanmış) Taşınım, Dahili Akımda Cebri Taşınım, Isı Değiştiricileri, Kaynama ve Yoğuşma
Makina Elemanları II
Aks ve Miller: Özellikleri ve Hesaplama Yöntemleri. Yataklar: Kaymalı ve Rulmanlı Yatakların Yapısı ve Boyutlandırma. Kavrama ve Kaplinler. Dişli Çark Mekanizmaları: Evolvent Dişlilerin Teorisi ve Hesaplanması. Kayış Kasnak Mekanizmaları: Kayış Kasnak Mekanizmalarının Çeşitleri ve Hesaplama Şekilleri
Motorlar I
İçten yanmalı motorların sınıflandırılması., Benzin ve Diesel Motorlarının Çalışma prensipleri, 4 zamanlı ve 2 zamanlı motorlar, İçten Yanmalı motorlarda ideal çevrimler. Otto,Diesel ve Karma çevrimlerine ait özelliklerin karşılaştırılması, Dört zamanlı Otto ve Diesel motorlarında supap ayar diyagramları, Motorlarda dolgu değişim olayları
Makine Dinamiği
Pistonlu Makinalar , Krank – Biyel Mekanizmasının Dinamiği , çok silindirli motorların atalet kuvvetlerinin dengelenmesi , Dengeleme , tek silindirli düşey bir motorun dengelenmesi , iki, üç, dört ve beş silindirli motorların dengelenmesi . Volan , volan hesabı ve Düzgünsüzlük , Dönel Makinalar , Burulma Titreşim Analizi , Serbestlik Derecesi , Tek serbestlik dereceli sistemler , serbest ve zorlanmış sönümsüz serbest titreşimler , zorlanmış, zorlanmış ve serbest sönümlü titreşimler . Titreşim İzolasyon Teorisi. Nakiliyet
İmalat Yöntemleri II
Plastik deformasyonun temel esasları, Çekme deneyi, Gerçek gerilme, Mühendislik gerilmesi, gerçek uzama, mühendislik uzaması, Soğuk Şekil verme, Sıcak Şekil verme, kayma ile şekil verme, İkizlenme ile şekil verme. Rekristalizasyon tavı. Dövme ile imalat, Haddeleme ile imalat, Extrüzyonla imalat, Tel Çekme işlemi, Konularla ilgili problemler
Isıtma Havalandırma I
Isıtma Sistemlerine Giriş, Isıtma Sistem Yükü ve Enerji Tüketimi Hesabı, Isıtma Sisteminin Tasarımı, Excel Uygulamaları, HVAC Yazılımları, İlk Yatırım Maliyetinin Belirlenmesi
Termal Radyasyon
Temel kanunlar ve tanımlamalar, Yüzey ışıması yutucu, yayıcı ve yayıcı ortamlar, monokromafik (tek renk) ve toplam ışınım özellikleri, direkt ısınım özellikleri, elektromagnetik teorisinin sonuçları, çevre ve açı faktörü, siyah yüzeyler arasında ışınım alış verişi, gri yüzeyler arasında ışınım alış verişi, açı faktörleri ve tanımlayan denklemler, çevre integral yöntemi, kısa metotlar, açı faktörü katalogları


Isıl İşlemler
Dönüşüm ve demirin kristal yapıları, Fe-C denge diyagramı, ısıtma ve soğutma. Perlit, beynit, martenzit oluşumu, kalıntı ostenit, TTT diyagramı. Sertleştirme ısıl işlemi, ısıtma ortamı ve hızı, sertleştirme sıcaklığı, tutma süresi ve su verme ortamları. Sertleşebilirlik, sertleşebilirliği etkileyen faktörler, Jominy deneyi. Tavlama ve çeşitleri(Normalizasyon, Yeniden kristalleşme, Gerilim giderme, tane küçültme, yumuşatma, küreleştirme tavlaması) Yüzey sertleştirme işlemleri
CNC Tezgahlar
Takım tezgahlarının gelişimi ve genel yapısı. Referanslar. Sayısal denetimli tezgahların gelişimi, imalat sistemlerindeki gelişmeler, konvansyonel ve NC tezgahların karşılaştırılması, NC tezgahların avantaj ve dezavamtajları, kullanımdaki örnekler, NC tezgahların yapısı, sayı düzenleri ve nümerik sisteme uyarlanmaları, kod sistemleri, kartezyen koordinat sistemi, kontrol devreleri, konum ölçme sistemleri, kontrol tipleri, interpolasyon, programlama, elle programlama, imalat resmi üzerindeki işlemler, kodlama sistemleri, program hazırlanması, program taşıyıcıları, program aktarma işlemi, otomatik programlama, mevcut CNC yazılımlarının tanınması ve bilgisayarda yazılımların uygulama çalışmaları, CNC tezgaha parça programı aktarılması ve parça imalatı uygulamaları. Ders içeriğine uygun, ders dışı zamanlarda seminer çalışmaları. Teknik geziler
4. Sınıf
Fabrika Organizasyonu
Sistem Kavramı, Üretim Sistemleri, Ürün Tasarımı ve Geliştirilmesi, Yönetim ve Organizasyon, Yatırım, Fizibilite Etüdü ve Değerlendirme Teknikleri, Fabrika Yeri Seçimi, Üretim Kapasitesi Planlaması, Stok Modelleri, Fabrika Yerleşim Yeri Düzeni ve Tasarımı
Otomatik Kontrol
Giriş, Laplace Dönüşümleri, Fiziksel Sistemlerin Matematiksel Modelleri, Kontrol Sistemlerinin Transfer Fonksiyonları, Sistemlerin Geçici Durum Davranışı, Kontrol Sistemlerinin Kalıcı-Durum Davranışı Ve Hatası, Temel Kontrol Etkileri ve Endüstriyel Kontrol Organları
Modelleme ve Analiz
Öğrencilerin mühendislik eğitim sürecinde edinmiş oldukları dizayn, matematik çözümleme ve mukavemet hesap niteliklerini birleştirerek mühendislik çözümleri ürettikleri bir derstir. Derste iki ayrı aşama mevcuttur. Birinci aşamada öğrenciler, Sonlu Elemanlar Yöntemi algoritmasını öğrenmekte ve her türlü hiperstatik çubuk sistemleri elle çözümleme yeteneğine sahip olmaktadır. İkinci aşamada ise dalında en yaygın kullanıma sahip ANSYS paket programı ile modelleme ve analiz yapabilecek yeteneğe sahip olmaktadırlar
Motorlar II
İçten yanmalı motorlarda kullanılan yakıtlar, Otto motoru yakıtları, Diesel motoru yakıtları, Alternatif yakıtlar, Otomobillerde ki yakıt sistemi

Kütle Transferi
Kütle transferinin temel prensipleri, Fick Kanunu, konsantrasyon, hız, kütlesel akı ve ilgili bağlantılar ve tanımları. Difüzyon, difüzyon katsayıları, gazlar için difüzyon katsayıları, sıvılar için difüzyon katsayıları, katılarda difüzyon, gözenekli katılar, kararlı hal kütle transferi, gaz fazda kararlı hal kütle transferi, sıvı fazda kararlı hal kütle transferi, taşınımla kütle transferi, kütle transferi katsayıları ve tanımları, EDDY difüzyonu, kütle transfer teorileri, film teorisi, Penefrasyon Teorisi
Buhar Kazanları
Buhar kazanlarının tanıtımı ve kısa termodinamiği; Fosil yakıtlar ve yanma; Su-buhar ve yakıt akım şemaları üzerinde buhar kazanlarının incelenmesi; Buhar kazanlarının ısıl hesap yöntemi; Buhar kazanlarının projelendirilmesinde mühendislik yaklaşımı ve ülkemizdeki uygulamalar.
Buhar Türbinleri
Giriş, Carnot Çevrimi, İdeal Rankine Çevrimi, Rankine Çevriminde Verimin Artırılması, Ara Isıtmalı Rankine Çevrimi, Ara Buhar Almalı Rankine Çevrimi, Bileşik Isı Güç Çevrimleri, Buharın Lüleden Akışı, Buharın Türbinde Akışı, Hız Üçgenleri, Çap Hesapları
Yalıtım Tekniği
Yapılarda enerji tasarrufu olanakları, Isı geçişinin teorik esasları, Bitişik paralel tabakalarda kalınlıkların ara sıcaklıklara göre grafik yoldan bulunması, Levhalarda ve borularda ısı geçişi, Borularda yalıtımın kritik çapının belirlenmesi, Zamana bağlı sıcaklık düşmeleri, Dış duvarlarda, çatılarda ve borularda ideal ısı yalıtım kalınlıklarının tespiti, Maliyet ve amortismana bağlı yalıtım kalınlığının tespiti, Terleme ve nem difüzyonu, Terleme ve buhar difüzyonunun önlenmesi, Isı köprüleri, Yalıtım malzemeleri, Sanayi tesislerinde yalıtım uygulamaları, Yapılarda yalıtım uygulamaları
Soğutma Tekniği
Soğutmanın tanımı, Soğutmanın uygulama alanları, Carnot Çevrimi, Carnot Soğutma Çevrimi, Buhar Sıkıştırmalı Çevrim, Soğutma Performans Katsayısı, Carnot Isı-Pompası Çevrimi, Mekanik Soğutma Sistemi Elemanlarının İncelenmesi (Buharlaştırıcı, Yoğuşturucu, Kompresör ve Genleşme valfi), Tek ve Çift Kademeli Soğutma Sistemleri, Soğutma Kompresörleri Çeşitleri, Kompresör Sıkıştırma İşi, Kompresör Gücü, Kompresörlerde Volümetrik Verim, Soğutma Sistemlerinde Kullanılan Soğutucu Akışkanlar, Soğutucu Akışkanların Termodinamik Özellikleri, Soğutucu Akışkanlar için Basınç-Entalpi(Ln P-h) diyagramı, Su ve Hava Soğutmalı Buharlaştırıcılar ve Yoğuşturucular, Soğutma Yükü ve Soğutma Kapasitesi Hesabı, Soğuk Hava Deposu ile ilgili örnek proje
Bilgisayar Destekli Üretim
Sayısal Denetimli (SD)/Bilgisayarlı Sayısal Denetimli (BSD) Takım Tezgahları, SD ve BSD Takım Tezgahlarında Programlama Teknikleri, Dağınık Sayısal Denetim, Grup Teknoloji, Bilgisayar Destekli İşlem Planlama (BDİP), Takım Yönetimi, Robotik, Bilgisayar Tümleşik Üretim, CAM yazılımı ile laboratuar çalışması

Hidrolik Ve Pnomatik
Hidroliğin temel esasları, Hidrolik borular, hortumlar, filtreler, basınç göstergeleri, depolar. Piston ve silindirler,yastıklama olayı, Piston ve silindir mekanizmaları, Krank-Biyel mekanizmalarında statik yapı .Veri ve Debi’nin zamana bağımlılığı.Hidrolik pompalar ve çeşitleri-Dişli pompalar,Kanatlı pompalar,Pistonlu pompalar- Pompalarda veri düzgünsüzlüğü.Hidrolik Devreler, hidrolik devre elemanları, Yön denetliyen valfler, Basıncı denetliyen valfler,Akışı denetliyen valfler.Hidrolik devre çeşitleri, açık devre,Kapalı devre, Konu ile ilgili problemler.
Üretim Planlama
Üretim sisteminin planlaması, Kapasite planlama, İmalat planlaması, Malzeme ve materyal, planlaması, Takım planlaması, İşgücü planlaması, Montaj hattı dengeleme, Üretimin programlanması, Üretim planı hazırlama, , Transport çözüm ve modelleri, Proje yönetimi
Güç İletim Mekanizmaları
Kayış kasnak mekanizmaları; kayış çeşitleri, kayış kollarına etkiyen kuvvet ve gerilme hesapları. Düz kayış mekanizmaları, V ve dar V kayış mekanizmaları, çok ağızlı V kayış mekanizmalarının yapısı ve hesaplama yöntemleri,Dişli çark mekanizmaları; dişli çeşitleri ve temel boyutlar, dişli ana kanunu, evolvent dişli çarklar, diş dibi kesilmesi ve profil kaydırma, dişli tipleri, dişli çark mekanizma tipleri, boyutlandırma ve mukavemet hesapları. Konik dişli çark mekanizmaları.Sonsuz vida mekanizmaları.Sürtünmeli çark mekanizmaları
Mekanik Titreşimler
Tek serbestlik dereceli ve çok sebestlik dereceli sistemlerin çözümü, Newton’un hareket kanunu, enerji metodu, Lagrange denklemleri ve mekanik empedans metodu. Kirişlerin enine ve boyuna titreşimleri, lineer olmayan ve burulma titreşimleri
Motorlu Taşıtlar
Taşıt ve motor teknolojisi , taşıtların sınıflandırılması , yol-tekerlek , lastikler ve ilişkileri ; taşıta etkiyen dirençler , Lastik boyutları ve seçimi , Kavrama , Dişli kutusu , Şaft ve üniversal mafsallar, ön ve arka akslar , Fren sistemi , kampana ve disk fren donanımları fren merkez silindiri, tekerlek silindiri, pabuçlar, kombine hidrolik sistem. Pabuç tertibatı ve ayar düzenekleri , El freni ve mekanizması . Hidrolik fren sistemin karakteristikleri ve hesabı
Akım Makinaları
Akım Makinalarının genel tanıtımı, Pompalar, Kompresörler, Körükler, Vantilatörler, Su Türbinleri, Emme basıncı ve Kavitasyon.
Ekonomi
Ekonomi ve Temel Kavramlar,Ekonominin Temel Sorunları,Fiyat Teorisi,Arz ve Talep Kavramı, Esneklik,Fayda Kavramı.Maliyet Ve Gelir Kavramları,Tam Rekabet, Tekel, Monopson,Tekelci Rekabet,Oligopol, Enflasyon,Devalüasyon, Para, Milli Gelir

Gaz Türbinleri
İdeal Brayton Çevrimi, Brayton Çevrimi, Rejeneratörlü Brayton Çevrimi, Ericsson Çevrimi, Ara Isıtmalı-Ara Soğutmalı Brayton Çevrimi, Tepkili Çevrim.
Klima
Hava Şartlandırma (Klima)’nın tanımı, Hava şartlandırmanın uygulama alanları, Nemli hava nedir?, Psikrometri nedir?, Psikrometrik Diyagram nedir?, Psikrometrik Diyagram üzerinde Yaş Termometre sıcaklığı, Kuru Termometre sıcaklığı, Özgül nem, Bağıl nem, Özgül hacim ve Doyma Eğrisinin incelenmesi, Pencere tipi ve Split tip klimalar, Klima Santralinin incelenmesi, Yaz ve Kış Kliması işlemleri, Adiyabatik ve Adiyabatik Olmayan işlemler, Isı Kazancı Hesabı, Kanal Sistemleri Dizaynı, Hız Metodu ve Eş Sürtünme Metodu ile ilgili örnek proje.
Enerji Ekonomisi
Kojenerasyon Sistemler ve Uygulamaları, Ara Buharlı Sistemler, Ara Kızdırmalı Sistemler, Sanayide Enerji Yönetimi; Enerji İzleme ve Değerlendirme, Spesifik Enerji Tüketimi, Buhar, Yakıt maliyeti, Kazan Verimlerinin İyileştirilmesi, Isı geri kazanımı, Buhar Borularının Yalıtılması, Buhar Kayıplarının Azaltılması ve Enerji Tasarrufu Sistemleri
Isı Pompası
Isı pompalarının tarihçesi; ısı pompası çevrimleri; ısı pompası tesisinin elemanları ve tasarım kriterleri; ısı kaymağı olarak hava, su ve toprak kaynaklı su pompaları. Isı pompası standartları, ısı pompası sistemleri. Isı pompalarının karşılaştırılması. Dünyada ve Türkiye’de ısı pompaları uygulamaları.
Çeşitli Soğutma Sistemleri
Girdap borusu ile soğutma (Hilsh veya Ranque borusu), Termoelektrik soğutma sistemi, Hava çevrimli soğutma sistemleri, Buhar-jet soğutma sistemi, Absorbsiyonlu soğutma sistemleri (amonyak-su çifti ile çalışan, lityumbromid-su çifti ile çalışan), Vakumlu ön soğutma, Linde yöntemi (Sıvılaştırılmış oksijen gazı elde edilmesi)
Güneş Enerji Sistemleri
Giriş, Güneş Astronomisi, Güneş Enerjisinin Toplanması ve Isıl Dönüşümü, Yeryüzündeki Güneş Işınımı, Düzlemsel Toplayıcılar, Güneşli Su ısıtıcıları, Pratik Tasarım Prensipleri
Doğal Gaz Sistemleri
Giriş, Doğal Gazın Avantajları, Doğal Gazın Özellikleri, Doğal Gazın Yanması, Doğal Gaz Tüketim Cihazları, Kazan Dairelerinin Havalandırılması, Doğal Gaz Sistemleri Projeleri, Doğal Gaz Boru Hatları Hesabı, Kazan Dairesi Hattı Hesabı, Doğal Gaz İç Tesisatının Hesaplanması, Doğal Gaz Sanayi Tesisatının Hesaplanması.
Taşıt Konstrüksiyonu
Taşıt gövdesi ve şasi tertibi, süspansiyon, yarı eliptik yaprak yaylar. Rijit dingil –çubuk süspansiyon . Bağımsız ön süspansiyon , dingil kundağı ve dingil başı , dingil poyrası, Bağımsız ön süspansiyonun hareketi ve konstrüksiyonu. Ticari taşıtlar, taşıt boyutları. Kamyonlar ve sınıflandırılması. Minibüs , Otobüs ve iki katlı otobüsün gövde yapısı . Şasi yapımı ve şasinin çalışma koşulları . Şasi kesiti , şasi traversleri. şasi yan takviye bağlantısı; perçin cıvata ve kaynakla birleştirme . Şasi uzatımı , kaynak dikişi
Korozyon Tekniği
Metaller, korozyon olayının genel tanıtımı, elektrokimyasal ilkeler, korozyon türleri, çeşitli ortamlarda korozyon, korozyona karşı önlemler
Kalite Kontrol
Kalite Kavramı, Ürün Kalitesi,Toplam Kalite Yönetim Modeli,Toplam Kalite Yönetimi İlkeleri, Kalite Maliyetleri, Toplam Kalite Yönetim Araçları, İstatistiksel Kalite Kontrolü, Muayene, Ölçme, Örnek Alma Metotları, Kontrol Grafikleri
Esnek İmalat Sistemleri
CNC Tezgahları, İşleme Merkezleri, Esnek İmalat Hücreleri, Esnek İmalat Adacıkları, Esnek İmalat Sistemleri, Esnek İmalat Hatları, Esnek Üretim Eleman ve Teknolojileri, Esnek Üretim Sisteminin Bileşenleri, Grup Teknolojisi, Otomatik Yönlendirilebilen Transport Sistemleri (AVUS).
Demir Dışı Metaller
Demir dışı metallerin gruplanması ve her grup içinde bulunan metaller hakkında kısa bilgi ile bu metallerin yaptığı başlıca alaşımlar, bunların özellikleri, ağır metaller grubunun metallerinin tanıtılması, kullanımı ve özellikleri, hafif metaller grubundan da Aluminyum, Mağnezyum ve Titanyum ile bunların alaşımları, kullanımı ve özellikleri
Kaynak Metalürjisi
Genel olarak metallerin özellikle çeliklerin metalurjik yapıları, Soğuma eğrileri, Kaynak dikişi ve kaynak dikişi etrafında ısı etkisi altındaki alanın metalurjik yapısı, Kaynakta artık gerilmeler, çarpılma ve giderilme yöntemleri, Kaynakta hidrojen gevrekliği, Gerilim korozyon çatlaması, Kaynağa uygulanan ısıl işlem yöntemleri, Isıl işlemi gerektiren malzeme koşulları ve işletme şartları
Transport Tekniği
Transport makinalarının sınıflandırılması, kaldırma makinalarının elemanları; kancalar,hamutlar, zincir ve halatlar, makara ve makara sistemleri, tamburlar, pernolar, akslar, miller. Raylar ve tekerlekler, kren köprüleri, arabalar, frenler, kaldırma ve yürütme frenmomentinin hesaplanması, kaldırma iletme makinalarında elektrik motorları ve elektrik motoru seçimi
Elastik Enerji Teorisi
Statikçe belirli ve belirsiz sistemler.Enerji, Kafes sistemlerin analizi. Ek çubuk taşıyan sistemler. Çubukların analizi. Statikçe belirsiz çubuklar. Eğme gerilmesi ve eksenel gerilmelerin aynı anda bulunması hali. Eğilme ve burulmanın aynı anda bulunması hali. Kesme etkisi dolayısıyla deformasyon ve elastik enerji. Resilyans. Tesir çizgileri olarak elastik eğriler. En küçük iş teoremi. Elastik enerji teorisi üzerine düşünceler

Takım Tezgahları Donanım ve İşlemler
Tezgahlarda tahrik, ve tahrik mekanizmalarından bazı tipleri ile proje çalışmaları. Zaman etüd`ü. Talaşlı imalat tezgahlarının bağlama elemanları, mevcut donanımlar, yeni bağlama elemanları tasarımı, proje çalışmaları. Talaşlı imalat tezgahlarında kullanılabilecek diğer yardımcı donanımlar ve bunların işlevleri. Takım tezgahları kontrolü ve uygulamaları. Bölme aparatları, Divizör ve uygulamaları. Torna ve Freze tezgahlarında diş açma ve uygulamaları. Diğer imalat tezgahlarıyla yapılabilecek çalışmalar. Ders içeriğine uygun, ders dışı zamanlarda seminer çalışmaları. Teknik geziler

KAYNAK : WIKIPEDIA   
Retrieved from "http://tr.wikipedia.org/wiki/Makine_m%C3%BChendisli%C4%9Fi"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder