NASIL YAPILIR ?

29 TEMMUZ 2012 PAZAR

Fluoresan Ampul Nasıl Yapılır ? 


Aslında ampullerin çok basit bir ışık sistemi yapısı vardır. Hepimiz biliriz ki üzerinden elektrik akımı geçen bir metal direnç gösterir. Bu direnç karşısında ısınır. Bunu en yakın elektrik sobalarında ve elektrik ocaklarında görebilirsiniz. İşte ampulde bu prensibe göre çalışır.


Floresan Lambalar Nasıl Işık Yayar?


Floresan lambalar ilk olarak 1939 yılında, NewYork Dünya Fuarı'nda'General Electric' tarafından sergilendi. Amerikan evlerinin elektrikle aydınlatılmasından yaklaşık 60 sene sonra ortaya çıkan floresanlambanın bilinen ampul ile savaşı günümüze kadar sürdü.
Aynı evin içinde banyoda yumuşak ışığı ile floresan galip gelebilirken,yatak odasında mücadeleyi romantik ışığı ile ampul kazandı. Uzunmücadele sonunda zafer floresanın oldu. Bunun esas sebebi ise evlerdeki tercihin değişmesi değil, elektrik giderlerinin azaltılması gereken yoğun yaşamın olduğu işyerleri ve okullardı.
18 Watt'lık bir floresan lamba, 75 Watt'lık bir ampul kadar ışıkverebilir. Yani floresanlar daha az enerji harcayıp, daha çok ışıkverirler, yaklaşık yüzde 75 enerji tasarrufu sağlarlar. Piyasa satışfiyatları daha yüksektir ama en az on misli daha uzun ömre sahiptirler.Işık tek bir noktadan değil de tüpün her tarafından geldiği için dahafazla dağılır. Mavimsi ışıkları daha yumuşaktır ve gözleri yormaz.
Floresan lambalarda, elektrik düğmesine basıldığında, transformerdengeçen elektrik, tüpün bir ucundaki elektrottan diğerine bir arkoluşturur. Bu arkın enerjisi tüpün içindeki cıvayı buharlaştırır. Bubuhar elektrik yüklenerek gözle görülmeyen ültraviyole ışınları saçmayabaşlar. Bu ışınlar da tüpün iç yüzeyine kaplanmış olan fosfor tozlarına çarparak görülen parlak ışığı oluşturur.
Floresan lambalar ilk açılışları sırasında çok elektrik çekerler.Halbuki bu miktarda enerjiyi bir saatlik açık durumda ancak harcarlar.Ayrıca çok sık açıp kapama ile ömürleri de kısalır. Örneğin tipik birfloresan lamba devamlı açık bırakıldığında 50.000 saat çalışabilir. Üçsaatlik aralarla kapanıp açıldığında ömrü 20.000 saate düşer. Sonuçolarak floresan lambaları bir saat sonra açacaksanız hiç kapatmamanızdaha ekonomik olabilir. Normal ampullerde açıp kapamanın ciddi biretkisi yoktur.

Bazı insanların floresan tipi ışıklara duyarlıkları vardır. Aslındaayırt edemeyiz ama floresanın ültraviyole içeren arkı saniyede 120 kezçakar. Işığın bu frekansı bazı insanlarda migren denilen baş ağrılarıyaratabilir. Bu titreşimleri lambaya doğrudan baktığınızda göremezsinizama gözünüzün köşesinden baktığınızda görebilirsiniz.
Evlerdeki çiçekler genellikle yeşil yapraklı olup, ışığın kırmızı vemavi kısmını absorbe ederler. Mavi onlar için özellikle önemlidir.Ampul ışığında mavi renk çok azdır. Bu nedenle evdeki çiçekler için floresan lambalar daha faydalıdır.

Kaynak: Floresan Lambalar Nasıl Işık Yayar? http://www.webhatti.com/ansiklopedi/666959-floresan-lambalar-nasil-isik-yayar.html#ixzz21xFZuB1M 








---------------------------------------------------------------------------------


Aluminyum Folyo Nasıl Yapılır ? 


Alüminyum (veya aluminyum, Simgesi Al). Gümüş renkte sünek bir metaldir. Atom numarası 13 tür. Doğada genellikle boksitcevheri halinde bulunur ve oksidasyona karşı üstün direnci ile tanınır. Bu direncin temelinde pasivasyon özelliği yatar. Endüstrinin pek çok kolunda milyonlarca farklı ürünün yapımında kullanılmakta olup dünya ekonomisi içinde çok önemli bir yeri vardır. Alüminyumdan üretilmiş yapısal bileşenler uzay ve havacılık sanayii için vazgeçilmezdir. Hafiflik ve yüksek dayanım özellikleri gerektiren taşımacılık ve inşaat sanayiinde geniş kullanım alanı bulur.(Vikipedi)




























ÇELİK NASIL YAPILIR ?






Çelik Demir elementi ile genellikle %0,2 ila %2,1 oranlarında değişen karbon miktarının bileşiminden meydana gelen bir alaşımdır.Çelik alaşımındaki karbon miktarları çeliğin sınıflandırılmasında etkin rol oynar. Karbon genel olarak Demir'in alaşımlayıcı maddesi olsa da demir elementini alaşımlamada Magnezyum,KromVanadyum ve Volfram[1] gibi farklı elementler de kullanılabilir. Karbon ve diğer elementler demir atomundaki kristal kafeslerin kayarak birbirini geçmesini engelleyerek sertleşme aracı rolü üstlenirler.Alaşıyımlayıcı elementlerin, çelik içerisindeki, değişen miktarları ve mevcut bulundukları formlar (çözünen elementler,çökelti evresi)oluşan çelikte sertlik,süneklilik ve gerilme noktası gibi özellikleri kontrol eder. Karbon miktarı yüksek olan çelikler demirden daha sert ve güçlü olmasına rağmen daha az sünektirler.
Yüksek Karbon içeren alaşımlar, düşük erime noktaları ve dökme kabiliyetleri[1] nedeniyle dökme demirolarak bilinirler.Çelik ayrıca az miktarda karbon içeren fakat demir cüruflarını da kapsayan dövme demirolarak da ayırt edilir. İki ayırt edici faktör de çeliklerin pas önleyiciliklerini artırır ve daha iyi kaynaklanabilirliksağlar.
Her ne kadar Rönesansdan uzun süre önceleri çelik çeşitli etkisiz methotlarla üretilmişse de 17. yüzyılda icat edilen daha etkili üretimlerden sonra kullanımı yaygın bir hâl aldı.19. yüzyılın ortalarında Bessemer Değiştirgeci'nin icadıyla çelik pahalı olmayan seri-üretim materyali olmaya başladı.İlerleme sürecinde ilave edilen temel oksijen ile çelik yapımı gibi mükemmelleştirmeler üretimin maliyetini düşürürken metalin kalitesini arttırdı.Bugün, heryıl 1300 milyon ton üretimi ile, çelik dünyada en çok kullanılan ortak malzemelerden birisidir.Binalarda, altyapı üretiminde, aletlerde, gemilerde, otomobillerde, makinelerde, aksesuarlarda ve silahlarda ana malzemedir.Modern çelik çeşitli standartlar kuruluşları tarafından çeşitli özelliklerine göre sınıflandırılır. (Vikipedi)

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ELEKTRİKLİ BİSİKLET

Bu çok hoşuma gitti gerçekten.Üzerinde çalıştığım bir konuydu.Bisikletçinin gücü ile elektrik moturunun gücü birleşir.Bunun işe yaraması için teker dönerken pedalların dönmemesi gerekir.Gerçekten ilginç bir mekanizma.Buyrun izleyin...
















------------------------------------------------------------------------------------------------------------
DEV CİVATALAR NASIL YAPILIR ? 





















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder