15 Kasım 2012 Perşembe

Stephen Hawking - Zamanda Yolculuk


20. yüzyılın yetiştirdiği en büyük bilim dehalarından birisi olan astrofizikçi Stephen Hawking'e göre, zamanda yolculuk mümkün.
hawking Hawking: Zamanda geriye değil, fakat ileriye gidilmesi mümkün
Yayımladığı yeni makalesinde bu konuya değinen Hawking, insanoğlunun geleceğe dönük bir zaman yolcuğu gerçekleştirebileceği öne sürerken, bu sayede halihazırda ve gelecek var olacak pek çok nesli atlayarak ileri bir tarihe çıkabileceğimizi belirtti.
Makalesinde uzay yolculuğunu temel alan Hawking, Einstein'in görecelilik kuramından hareketle, yeterli hıza erişilebilmesi durumunda, uzay gemisinin içerisinde bulunanlar için zamanın yavaşlayacağının söylerken, bu sayede teorik olarak yolculuk esnasında dünya üzerinde zaman hızla akarken, kendileri için görece daha yavaş geçeceğinin ve dönüşte karşılaşılan zamanın kendilerinin geçirdiği zamandan çok daha ileride bir tarihe karşılık  geleceğini vurguluyor. Bununla beraber Hawking'e göre zaman yolculuğu sadece ileriye dönük gerçekleştirilebilecek bir olay ki, bu da Einstein'in kuramını ihlal eder nitelikte. Hawking'in geçmişe dönük zaman yolculuğu yapılamaz demesinin sebebi, bu tür bir yolculuğun 'sebep sonuçtan önce gelir' ilkesine karşı gelmesi. Hawking bu konu ile ilgili kısaca 'Çünkü geçmişe yolculuk yapılsa idi, kendimizin olmadığı zamana giderdik ki, bu da imkansızdır.' diyor.
İleriye dönük bir zaman yolcuğunda, uzay gemisinin hızının 300,000 km/sn'lik ışık hızının %98'ine erişmesinin 6 yıl süreceğini söyleyen Hawking, gemi bu hızda seyrederken mürettabatın bir gününün dünya üzerinde bir yıla karşılık geleceğini ve bu hızda bir seyahatte geminin 80 yıl içerisinde galaksinin sınırına ulaşabileceğini öne sürüyor. Tabii bu yolculukta gerekecek yeterli yakıt ihtiyacını da karşılayabilecek denli büyük bir gemi olması gerekiyor uzay aracının.
Hawking'in bu teorisine bir destek de, Manchester Üniversitesi'nde görevli fizik profesörü Brian Cox'tan geldi. Aynı zamanda BBC'de yayımlanan Güneş Sistemi programının da sunucusu olan Cox, The Times'a verdiği demeçte, 'Partikül hızlandırıcılarda olanlara baktığımızda ışık hızına yakın seyreden objeler için zamanın yavaşladığını açık biçimde gözlemliyoruz' derken Cern Deneyi esnasında küçük partikülleri ışık hızının %99.9'u kadar hızlandırınca zamanlarının bizim zamanımıza oranla 1/7000 düzeyinde yavaşladığının ortaya koyulduğunun altını çiziyor. Buradan hareketle, yeterince hızlı bir uzay gemisi inşa edilmesi halinde, yapılacak bu uzay yolcuğu esnasında mürettebatın gemide geçirecekleri bir hayat süresinin dünya üzerinde 2.5 milyon yıla karşılık geleceğini söylüyor Cox.

Kaynak : http://www.pclabs.com.tr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder